Skip to main content

Warmond en omgeving

Warmond ligt midden in de Randstad, naast Leiden, maar zou net zo goed in het oosten van het land kunnen liggen. Polderland, kanalen, plassen, boerderijen, landgoederen en zelfs een kasteel kenmerken het landschap. Het welvarende dorp in de gemeente Teylingen telt zo’n vijfduizend inwoners. Het is een levendig, gemoedelijk dorp met een supermarkt, basisscholen, diverse horecagelegenheden, verenigingen en het populaire recreatie-eiland Koudenhoorn. Het dorp heeft een rijk verenigingsleven op het gebied van sport, kunst en cultuur. Vrijwilligers zetten zich in voor allerlei activiteiten. Vooral de watersport op de Kagerplassen geeft het dorp zijn glans.

Rijke omgeving

Voor de grotere boodschappen ben je in een mum van tijd in Sassenheim en Oegstgeest. Heb je zin om uitgebreid te shoppen of uit te gaan, dan ben je zó in Leiden, Den Haag en Amsterdam. De middelbare scholen in Oegstgeest, Sassenheim en Leiden zijn op fietsafstand van Warmond. Verder heeft Warmond een prima verbinding met de omliggende dorpen en steden via de snelwegen A4 en A44 en de NS-stations Sassenheim en Leiden Centraal. Voor de watersportliefhebbers zijn er in Warmond tal van jachthavens. Ook kun je in het dorp golfen, tennissen, squashen, padellen en bowlen. Wil je lekker gaan wandelen, ontspannen, of de hond uitlaten, dan trek je de nabijgelegen bossen, de polder of de duinen in. Ook leuk: de bollenvelden zorgen in het voorjaar voor uitbundige kleuren!

Warmondse kastelen en landgoederen

In Mariënhof heb je bijzondere buren. Je woont naast Buitenplaats Oostergeest, met een prachtig landhuis en landschapspark. Tegen betaling kun je heerlijk door het eeuwenoude landgoed wandelen. Ook woon je naast de ruïne en de markante Oude Toren van de voormalige Matthiaskerk. De begraafplaats op deze plek is nu eigendom van de Protestantse Gemeente te Warmond. Ten noorden van het dorp bevindt zich het kasteel Huys te Warmont, met bijbehorend landgoedbos.